Just nu har jag ett större projekt på G.

 

För några år sen snubblade jag över en webbsida som tillhörde Texas justice department.

Väl där så började jag surfa och hitta en sida som handla om människor som var dödsdömda och dom som redan blivit avrättade. Det fanns en massa info av alla slag men jag fastnade för en sida som handlade om fångar som blivit avrättade och deras sista ord. Jag kunde inte sluta att läsa. Efter några veckor så började jag undra hur vi uppfattar sanningen och att våra ord kan påverka så många människor i världen. Flera av fångarna som hade blivit avrättade blev oskyldighetsförklarade några år efter. Detta är ett så bissart sätt att hämnas från staten att jag kan inte bara sitta och tänka "ja ja, det kan inte jag förändra" men jag vill göra något som öppnar ögonen på ett annorlunda sätt. Så, jag började samla ihop en massa sista ord som fångar hade sagt några minuter innan avrättningen genomfördes.
 

Ett av dom ord som berörde mig djupt var "It started with a needle and ended with a needle"

(det började med en nål och sluta med en nål) från knarknål till avrättningsnål.

 

Dom orden är väldigt sanna för många som hamnat i denna situation. Jag tog även kontakt med en kille som suttit i maximum security prison i över 30 år. Han fick sitt straff omförhandlat till livstid i stället för dödsstraff. Han heter Spoon Jacksson. Det var genom en kamrat som jag hört talas om Spoon J och att han skrev poesi. Han var även med i Jan Jönssons uppsättning av "i väntan på Godot" av Samuel Becket, som han satte upp på Quentin State Prison California. Så jag startade en brevväxling med Spoon. I ett av breven berätta jag om mitt projekt med de dödsdömdas sista ord. Jag bad honom skriva några dikter till mig för att bidra till projektet.

 

Mitt projekt är en utställning med både bilder, dikter, målningar och dom dödsdömdas sista ord. Jag vill få människor att öppna ögonen och fråga sig själva "vad skulle jag säga om jag hade några minuter kvar leva"?. Ska jag bry mig om dessa människor eller inte?. Vad är sant vad är lögn?

 

Orden vi använder är en stark kraft som påverkar oss alla.

 

För att genomföra detta projekt behöver jag en lokal eller galleri, så är det någon som vet nåt eller kan rekommendera ett ställe så tveka inte att höra av er till mig, Lasse W

 

Länk till Spoon Jackson webb site. http://www.spoonjackson.com/

se

loading...